//
you're reading...
ΜΝΗΜΗ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, ΣΥΝΟΙΚΙΑ, ΦΙΛΟΚΑΛΟΥΜΕΝ ΓΑΡ ΜΕΤ'ΕΥΤΕΛΙΑΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΜΕΝ ΑΝΕΥ ΜΑΛΑΚΙΑΣ

H κουκουβάγια του …Χέγκελ και η γειτονιά μας!

«Η κουκουβάγια, το πουλί της γνώσης και της σοφίας, πετάει το σούρουπο»
— GWF Hegel (1770 – 1831).

grafity-palaiologou-1

Στην συμβολή της …σκέψης! Εκεί Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου, γωνία!

Και να την, αισθητικά και συμβολικά, η «σοφία» της παλιάς γειτονιάς, της κοινότητας, στους νέους διαδρόμους έκφρασης και σκέψης που γεννά η κρίση. Αυτό το γραφιστικό αριστούργημα, στην συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου – σε τόπους ζωής και ατέλειωτου παιγνιδιού – ήρθε να ενταχθεί και να συνεχίσει την μυθοπλασία της παλιάς μας γειτονιάς, εκεί στον Άγιο Παύλο, κοντά στην πλατεία Βάθη.

Κι αν μου ήρθε στο μυαλό ο …Χέγκελ, είναι επειδή τώρα, μετά τα γκρίζα, αλλά και παιδευτικά χρόνια της μεταπολίτευσης που ζήσαμε σ’αυτή τη γωνιά της Αθήνας, συναντώντας ξανά ο ένας τον άλλον, οι παλιοί φίλοι, χωνεύουμε ιδέες, αντιθέσεις, σκέψεις και συναισθήματα, στο σούρουπο που περνά ο τόπος μας. Η κουκουβάγια, το πουλί της σοφίας, της θεάς Αθηνάς και του Χέγκελ, μοιάζει να είχε φωλιάσει στην γειτονιά μας. Τότε, βιώναμε την …ζωή, χωρίς καλά-καλά να καταλαβαίνουμε τις αλλαγές του τόπου, μα και του κόσμου, ολάκερου. Ολοκληρώνεται στις μέρες μας, τελειώνει μια πραγματικότητα που γνωρίσαμε και η σκέψη μοιάζει αν όχι πιο σοφή, τουλάχιστον πιο γνήσια. Είναι η κουκουβάγια της φρόνησης και της πολυμάθειας, που αρχίζει να πετά, τούτη την ώρα, θέλοντας να εξηγήσει το καινούριο, στη ζωή μας, όταν έχει συντελεστεί η προηγούμενη πραγματικότητα. Νιώθω, σαν να βλέπουμε καλύτερα, αυτή την ώρα που πέφτει το σούρουπο.

«Ως η σκέψη του κόσμου, η φιλοσοφία εμφανίζεται πρώτα τη στιγμή που η πραγματικότητα έχει εκπληρώσει τη διαδικασία του σχηματισμού της και είναι εντελώς ολοκληρωμένη… Όταν η φιλοσοφία βάφει τα γκρίζα αντικείμενά της γκρίζα, μια μορφή ζωής έχει ήδη ξεπεραστεί και δεν μπορεί πλέον να αναζωογονηθεί μα μόνο να γνωστεί· η κουκουβάγια της Αθηνάς πετά μόνο όταν πέφτει το σούρουπο».  

grafity-palaiologou-2

Με διπλό τρόπο, κατανοώ το νόημα των λόγων του Χέγκελ. Δεν μπορούμε να φιλοσοφήσουμε, να εξηγήσουμε το μέλλον, παρά μόνο άν έχει συντελεστεί το παρελθόν. Και μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τα πράγματα, παρά μόνο μέσα στο σκοτάδι, (μέσα στην κρίση, ίσως;), μετά από μια ολόκληρη μέρα που έχει περάσει και έχει δεις στο φώς πολλά ερεθίσματα, τα οποία όμως δεν είναι φιλοσοφία, δηλαδή δεν σε βοηθάνε να είσαι κοντά στην γνώση τους.

Αισθάνομαι, λοιπόν, ότι μπορώ να μιλώ έτσι και να κατανοώ πλευρές της ζωής, ακριβώς επειδή, έζησα ότι έζησα στην πλατεία του Αγίου Παύλου! Είμαι ευγνώμων, δηλαδή, γιατί η πλατεία μου έμαθε τον …Χέγκελ, με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Τον λαικό, τον βιωματικό, τον άξεστο και τον ευγενικό, τον πικρό και τον γλυκό, με την ματαίωση και την ελπίδα. Με τους λαικούς και τους «αστούς» της, με τους γραμματιζόμενους και τους «αμόρφωτους» σοφούς της, με τα καφενεία και τα μικρομάγαζα, με την ασφάλεια της πλατείας και την λαχτάρα να γνωρίσεις καινούριες γειτονιές, με το ποδόσφαιρο και τις μουσικές της, με τους αγωνιστές της και τους «παρακρατικούς» της, με τους «τρελλούς» της και τους σώφρονες, με τις καθωσπρεπει και τους άσωτους….με όλα!

Το εγκαταλελειμμένο, εξελίχθηκε σε κάτι «μοντέρνο» χωρίς να χάσει την παραδοσιακή του δομή. Ο «εκσυγχρονισμός της παράδοσης» είναι τούτο το έργο τέχνης. Το νέο που βγαίνει μέσα από το παλιό χωρίς να χάνει τις ρίζες και τίς πτυχές του. Και μάλιστα, από έναν καλλιτέχνη από το …Μπαλί, που ζεί στην Αθήνα. Μεταμοντέρνος, μπορεί να είναι, μα σίγουρα δεν είναι υπερ-μοντέρνος. Και δώ ο τύπος συναντήθηκε με την «φιλοσοφία», την αλήθεια μιας γειτονιάς, που ο παιδικός φίλος Μάριος Στρόφαλης, ζύμωσε σε ένα ολόκληρο καλλιτεχνικό φεστιβάλ. Το πνεύμα του οικουμενισμού μέσα στο ελληνικό και η «νεοκλασσική» ελληνική σκέψη που είναι οικουμενική. Τώρα που η αντίσταση είναι ένα παρατεταμένο αντάρτικο, και χρειάζεται εξαιρετικά καλή όραση σε γκρίζο και σκοτεινό τοπίο.

«H κουκουβάγια συμβολίζει την σοφία και την ίδια στιγμή είναι το σύμβολο της θεάς Αθηνάς, αυτής που έδωσε το όνομα της στην πόλη της Αθήνας. Από την άλλη η κουκουβάγια ως πουλί είναι διάσημη για την εξαιρετικά καλή όραση της σε μακρινές αποστάσεις ιδιαίτερα σε χαμηλό φωτισμό. Σήμερα η Ελλάδα, και όχι μόνο, βιώνει μία πολύ σκοτεινή φάση και νομίζω ότι είναι ώρα για εμάς να θυμηθούμε την σοφία αυτού του πλάσματος».  street artist WD.

⌈Η εικαστική παρέμβαση, εντάσσεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών». Το γκράφιτι, φιλοτέχνησε ο street artist WD, και πηγή έμπνευσης του αποτέλεσε η φράση του Τζίμι Χέντριξ «Knowledge speaks – Wisdom listens» δηλαδή «H γνώση μιλάει, η σοφία ακούει»

Δημήτρης Ναπ.Γ

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στατιστικά

  • 47,284 επισκέψεις

"Παραμένω αναρχικός για να μπορώ να δοξολογώ την Παράδοση. Χωρίς την Παράδοση δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα. Δεν την αντιμετωπίζω, όμως σαν αγία των αγίων. Πολλά πράγματα της παράδοσής μας έχουν πεθάνει για πάντα. Άλλα πάλι επιζήσανε με διαφορετική μορφή. Οι νέοι μας για παράδειγμα, δεν καταλαβαίνουν ότι το τσίπουρο είναι καλύτερο απο το ουίσκι. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι γέροι φαντάζονται ότι προπολεμικώς ζούσαμε καλύτερα. Εξετάζω την Παράδοση σημαίνει προσπαθώ να κατανοήσω το Σήμερα" - Ηλίας Πετρόπουλος.

Όλες οι επαναστάσεις καταλήγουν στην κατάκτηση της ανεγκέφαλης Κυρίας. Της Εξουσίας. Αυτή η κατάκτηση, ως γνωστόν, δημιουργεί Δίκαιον, μακράν των ονειρικών στόχων μιας επανάστασης. Οι άνθρωποι που προκύπτουν από μία επανάσταση, περιέχουν τα ίδια συστατικά με τους αποχωρήσαντες ή τους ηττηθέντες (...). Χρειάζεται ισχυρή παιδεία για ν' ανθέξει κανείς στην έννοια της Εξουσίας και της επιτυχίας. - Mάνος Χατζιδάκις

Οκτώβριος 2016
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπτ.   Νοέ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Τζιμάκο, τρέλλανε τους «μεταμοντέρνους»…

Τζιμάκος και μετα-νεωτερικότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

…που χει λεβέντες νέους, αναρχικούς κι ωραίους!!!

Πατήστε την εικόνα για περισσότερα...

ΑΙ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΟ ΜΟΥ…

ΜΙΚΕΛΗΣ ΑΒΛΙΧΟΣ

Μπακουνικός και Κεφαλλονίτης

O ΔΡΑΚΟΣ…

ΑΙΜΙΛΙΑΝΟ…

Τhe Monty Pythons

Τhe Monty Pythons

ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ΓΚΥ ΝΤΕΜΠΟΡ…

"...το θέαμα είναι το κεφάλαιο σε τέτοιο βαθμό συσσώρευσης που μεταβάλλεται σε εικόνα."

ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ: ΟΤΑΝ Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΕΚ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

Για το όνειρο των συνοικιών μας…!

Eλευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν…

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: